Спонзори

Logo
 • Андреја Леко - Претседател на жирито

  Андреја Леко дипломирал камера на ФДУ во Белград, професионално се занимава со рекламна фотографија, ТВ реклами и документарни филмови. Како снимател, директор на фотографија и фотограф работи за најзначајните домашни и регионални маркетинг агенции и продукции. Тој е автор на бројни принт кампањи, ТВ реклами и џинглови, музички спотови и документарни тв серии. Тој е директор на фотографија на: „Марина Абрамовиќ и нејзините деца“ продукција Акција филм, Белград 2020. „Атентатот на Зоран Ѓинѓиќ – медиумска позадина“ / 2008./ Време/РТС „ Djindjic Ein Leben“ – „ Ѓинѓиќ еден живот“ / 2005./ продукција 3Сат/Б92. Директор на фотографија на документарните ТВ серии: „Креативна Индустрија“ 2021. – продукција Акција филм/РТС, „Како мисли Академија“ /2020./ продукција Акција филм/РТС „Уметноста на галамата“ /2019./ продукција Акција филм/РТС . „Пат во иднината“ /2017-2018/, - продукција Акција филм/РТС. Автор е на анимираниот филм „ Се застанало само децата растат“ /2001./ во соработка со уметничката група „Пункт“, со кој освоил награда на сите национални фестивали за анимирани филмови во Србија таа година.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Доц д-р Синиша Томиќ

  Доц д-р Синиша Томиќ e професор на Факултетот за информатички технологии во Бања Лука, отсек - Компјутерска мултимедија и графика. Тој е познат по својата креативност во напредна дигитална видео продукција, напредни техники на композитирање и специјални ефекти во видео продукција. Активно се занимава со музичка продукција и звучно инженерство во филмот. Објавил бројни научни трудови и соработувал со голем број клиенти надвор од границите на државата. Автор е на книгата „Напредни студиски техники“, која се занимава со напредни композитни техники во видео монтажата, звучно инженерство во филмот и други специјални ефекти и техники кои се составен дел на напредната дигитална видео продукција. Работи комерцијално во областа на компјутерски дизајн, видео продукција и компјутерска анимација за голем број сериозни клиенти, како овде, така и во Европа, Австралија и Америка.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Весна Грба

  Весна Грба завршила основни и магистерски студии по монтажа на Факултетот за драмски уметности во Белград. Како продуцент и монтажер реализираше бројни кратки и долгометражни документарни филмови, корпоративни и промотивни видео проекти, реклами, а моментално во фаза на продукција се анимираниот филм „Роксанда“ кој беше поддржан на натпреварите на ФЦС и проект во развој - долгометражниот документарен филм „Допир“, и во соработка со режисерот и филмски критичар Драган Јовиќевиќ и директорот на фотографија Небојш Васиќ. Соработувала со голем број уметници на визуелизација на нивните уметнички проекти. Повеќе од 20 години е уредник во Радио телевизија Србија каде работи на различни проекти.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Реља Ераковиќ

  Реља Ераковиќ дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Белград во 2001 година. Дипломирал во 2005 година на ФДУ - Катедрата за филмска и телевизиска камера на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. На постдипломските студии во 2016 година ја одбранил својата теза со наслов „Проблемите на воздушната фотографија, со осврт на документарниот филм горе“, на Универзитетот ЕФТА во Скопје, со што се стекнал со титулата магистер по аудиовизуелни уметности од областа на филмот и ТВ камера. Со фотографија се занимава уште од средношколските денови. Член на Фото кино клуб „Подгорица“ во 1992 година. Излагал на над триесет групни изложби во земјата и странство, каде што бил повеќепати наградуван. Десет независни изложби на уметничка фотографија. Работел како кинематографер и асистент на камера на голем број реклами, студентски, кратки, специјални намени, документарни филмови, како и два играни, маркетинг и политички кампањи. Како снимател и режисер работеше на шест документарни филмови кои беа прикажани во земјава и странство. Станува член на Друштвото на филмски работници на Црна Гора во 1998 година. Моментално е вработен на Факултетот за драмски уметности на Универзитетот во Црна Гора како вонреден професор од областа на филм и медиуми, филм и ТВ камера.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Еролл Билибани

  Еролл Билибани продуцент, фотограф и менаџер за комуникација - моментално работи како извршен директор на најголемата културна организација во Косово и еден од најголемите фестивали за документарен филм во регионот. ДокуФест е непрофитна организација која секој август во Призрен го организира Фестивалот на документарен и краток филм, чија главна цел е промоција на културата и уметноста преку документарен филм и едукација. Таа е посветена на развојот и промоцијата на младите филмски уметници преку оваа програма, со цел создавањето филмови да стане достапно за пошироката јавност. Ерол е извршен продуцент на краткиот филм „HOME“, награден со BAFTA во 2017 година. Во „Нова Европа 100“ од 2014 година, иницијатива на Google, Res Publica, Videgrad Fund и the Financial Times, Ерол беше вклучен меѓу 100-те луѓе кои инспирираа промени во Централна и Источна Европа.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Јелена Блажиќ

  Јелена Блажиќ дипломирала на Филозофскиот факултет, отсек филм и театар на Универзитетот во Фиренца. Своето прво професионално искуство го стекнала работејќи во медиумите во приватна продукциска куќа во Рим, која продуцирала програма за РАИ, а по неколку години се вратила во Белград, каде работи неколку години во продукцискиот сервис на странски продукции кои биле снимени во Србија и соседните земји. Од 2013 година работи во производствен менаџмент надвор од Србија. Меѓу поголемите проекти, играната серија „Марко Поло“, направена за Нетфликс, снимена во Малезија, Казахстан, Унгарија, Италија, Словачка и играниот филм „Лудо богати Азијци“, романтична комедија за Ворнер брадерс, која неделно во летото 2018 била најгледан филм во светот. Во 2021 година со краткиот игран филм „Различни“ ги завршува магистерските студии по креативна продукција на Факултетот ФЕФА во Белград. Во последните три години, таа го водеше тимот за планирање и продукција на услуги за Нетфликс, а од мај 2022 година се приклучува на МБС Груп, компанија која е светски лидер во однос на бројот на филмски/ТВ студија во своето портфолио. Моментално живее и работи во Лондон.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Станко Херцег

  Станко Херцег xрватски видеограф и фотограф. Дипломирал фотографија на Факултетот за применета уметност и дизајн, како и кинематографија на Академијата за драмски уметности во Загреб. Тој е член на Хрватското друштво на кинематографери и на Хрватското друштво на визуелни уметници. Тој е предавач на Архитектонскиот факултет, Факултетот за дизајн, Академијата за драмски уметности, Универзитетот во Загреб. Со фотографија се занимава од својата 11-та година. Живее во Загреб, Хрватска. Документарен филм за Станко, „Фотографија во Хрватска“ (Vimeo)

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Иван Блажев

  Иван Блажев дипломирал филмска режија и кинематографија на Колеџот Бруклин (Њу Јорк, САД), а ги завршува магистерските студии по фотографија на Академијата за уметности во Нови Сад. Работи како фотограф и режисер. Предавал курсеви за фотографија и видео продукција на повеќе академски и алтернативни образовни институции. Своите фотографски дела ги изложувал на индивидуални и групни изложби во Македонија и во светот. Во 2008 година, неговиот проект „Macedonia Dreaming“ беше дел од програмата „Beyond Walls - Eastern Europe after 1989“ на фотографскиот фестивал Noorderlicht во Холандија. Во 2011 година учествува на дел од изложбата „Fragments: Macedonian art scene 1991 – 2011 “ во Музејот на современа уметност во Скопје. Блажев објавил 6 фотографски книги. Како филмски уметник, тој има режирано документарни и кратки филмови, реклами, корпоративни и промотивни видео проекти за различни клиенти.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Младен Ивановиќ

  Младен Ивановиќ ги завршил основните студии за режија на Факултетот за драмски уметности во Цетиње. Магистерски запишал на Академијата за драмски уметности во Загреб, насока документарен филм во класата на професорот Горан Девиќ. Во декември 2015 година, дебитантскиот филм „Помеѓу реката и луѓето“ беше победнички дебитантски филм на БаНФФ (Balkan New Film Festival) одржан во Стокхолм, Шведска. Моментално го режира долгометражниот документарен филм „Контраадмирал“ за Крсто Ѓуровиќ, кој загина во југословенската војна бидејќи одбил да го гранатира Дубровник. Тој доби поддршка од Филмскиот центар на Црна Гора и Хрватскиот аудио визуелен центар, заедно со Артикулација Продукција и Рестарт копродукција од Загреб. На последниот ДОКСрбија (DOKSrbija) ја доби наградата како најдобар проект во развој. Неговиот филм со работен наслов „Петрова Гора“, кој е во постпродукција, зборува за еден од најзначајните модернистички споменици на просторот на поранешна Југославија, дело на Војин Бакиќ. Филмот е во продукција на Академијата за драмски уметности во Загреб.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Арнеј Мисирлиќ

  Арнеј Мисирлиќ директор на фотографија, режисер и фотограф. Основач на продуцентската куќа „Комити“, студио за фото и видео за свадби „Шеќерлама“. Дипломирал на Факултетот за политички науки на Универзитетот во Сараево, насока комуникација. Својот пат во светот на видеото и филмот го изгради првенствено преку комерцијални проекти, првенствено музички спотови и ТВ реклами и како фотограф на свадби. Беше член на жирито на фестивалот Sarajevo Photography, како и говорник на многубројните Blend конференции, Nikon Day... Беше долгогодишен соработник на музичките автори Јала Брат и Буба Корели на нивните музички спотови, како и со многу други музички автори од Балканот. Потпишува голем број ТВ реклами за клиенти како Галеника, Еммезета, Сбербанк, Омкафе, Плодина, НЛБ, Меркатор, Идеа итн.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Коста Жонга

  Коста Жонга дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Тирана, отсек сликарство (графика). Сопственик е на уметничко-културниот центар „Madi Art“, институција која работи на уметничкото образование на децата и современиот дух. Долги години работи во телевизиската индустрија. Главен иницијатор е на Меѓународниот фестивал на краток филм „Дропул“, во Ѓирокастер. Фестивалот трае 3 вечери во кои се гледаат филмови кои се отворени за јавноста. Има натпреварувачки дух со учество на автори на 20 филмови на албански и грчки режисери. Неговата посебна специјалност се презентациски вештини, цртање, stop-motion, појавување на телевизија и водење тимови. Голем професионалец во развојот на сликарството.

  Гледај Повеќе изгледа помалку
 • Игор Мајер

  Игор Мајер се занимава со фотографија уште од студентските денови, со појавата на почетните DSLR фотоапарати. Најмногу е инспириран од пејзажна и макро фотографија. Со доаѓањето на сензорите за целосна рамка и можноста за создавање видеа, тој започна да ги создава првите комерцијални кратки видео форми. Неколку пати бил член на жирито на фото-натпревари, има правено разни гостувања, подкасти, фотосафари... Од 2014 година рекреативно се занимава со триатлон, а од 2016 година организира спортски настани во Црна Гора. Тој е првиот Црногорец кој завршил триатлон Ајронмен (3,8 км пливање, 180 км велосипед, 42 км трчање) и единствениот кој завршил екстремен Ајронмен и двоен Ајронмен. Тој посветува големо внимание на визуелниот идентитет на своите трки, па затоа продуцираше голем број филмови од различни форми со спортска тема, од кои некои беа прикажани на јавниот сервис.

  Гледај Повеќе изгледа помалку