Žiri

Logo
 • Andreja Leko - Predsednik žirija

  Andreja Leko diplomirao kameru na FDU u Beogradu, profesionalno se bavi reklamnom fotografijom, TV reklamom i dokumentarnim filmom. Kao snimatelj, direktor fotografije i fotograf radi za najznačajnije domaće i regionalne marketinške agencije i produkcije. Autor je brojnih print kampanja, tv reklama i džinglova, muzičkih spotova i dokumentarnih tv serija. Direktor fotografije dokumentarnih filmova: "Marina Abramović i njena deca" produkcija Akcija film Beograd 2020. "Atentat na Zorana Đinđića" - medijska pozadina" /2008./ Vreme/RTS "Djindjic Ein Leben" - "Đinđić jedan život" /2005./ produkcija 3Sat/B92. Direktor fotografije dokumentarnih TV serija: "Kreativne Industrije" 2021. – produkcija Akcija film/RTS, "Kako misli Akademija" /2020./ produkcija Akcija film/RTS"Umetnost buke" /2019./ produkcija Akcija film/RTS "Put u budućnost" /2017-2018/, - produkcija Akcija film/RTS. Autor je animiranog filma "Sve je stalo samo deca rastu" /2001./ u saradnji sa umjetničkom grupom "Punkt", koji je osvojio nagrade na svim nacionalnim festivalima animiranog filma u Srbiji te godine.

  View more Look less
 • Doc. dr Siniša Tomić

  Doc. dr Siniša Tomić je profesor na Fakultetu informacionih tehnologija u Banja Luci, smjer - Računarska multimedija i grafika. Poznat je po stvaralaštvu u naprednoj digitalnoj video produkciji, naprednim kompozitnim tehnikama i specijalnim efektima u video produkciji. Aktivno se bavi muzičkom produkcijom i inženjeringom zvuka u filmu. Izdao je brojne naučne radove i sarađivao je sa velikim brojem klijenata van granica zemlje. Autor je knjige „Napredne studijske tehnike“, koja se bavi naprednim kompozitnim tehnikama u videu editingu, inženjeringom zvuka u filmu, te drugim specijalnim efektima i tehnikama koje su sastavni dio napredne digitalne video produkcije. Komercijalno radi na polju kompjuterskog dizajna, videoprodukcije i kompjuterske animacije za veliki broj ozbiljnih klijenata, kako kod nas, tako i u Evropi, Australiji i Americi.

  View more Look less
 • Vesna Grba

  Vesna Grba je završila osnovne i master studije montaže na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Kao producent i montažer realizovala je brojne kratkometražne i dugometražne dokumentarne filmove, korporativne i promotivne video projekte, reklame, a trenutno su u fazi produkcije animirani film "Roksanda" koji je podržan na konkursima FCS i projekat u razvoju - dugometražni dokumentarni film "Dodir", oba u saradnji sa rediteljem i filmskim kritičarem Draganom Jovićevićem i direktorom fotografije Nebojšom Vasićem. Sarađivala je sa velikim brojem umjetnika na vizuelizaciji njihovih umjetničkih projekta. Preko 20 godina je montažer u Radio televiziji Srbije, gdje radi na raznovrsnim projektima.

  View more Look less
 • MR Relja Eraković

  MR Relja Eraković apsolvirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 2001. godine. Diplomirao 2005. godine na FDU – odsjek Filmska i televizijska kamera Univerziteta “Sv.Kiril i Metodij“ u Skoplju. Na postdiplomskim studijama 2016. godine odbranio tezu pod nazivom „Problematika aero foto snimanja, sa osvrtom na dokumentarni film Iznad“, na Univerzitetu EFTA u Skoplju, čime je stekao titulu magistra audiovizuelnih umjetnosti iz oblasti Filmska i TV kamera. Fotografijom se bavi od gimnazijskih dana. Član Foto kino kluba „Podgorica“ 1992. godine. Izlagao je na preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima je više puta nagrađivan. Deset samostalnih izložbi umjetničke fotografije. Radio je kao snimatelj i asistent kamere na velikom broju reklama, studentskih, kratkih, namjenskih, dokumentarnih filmova, kao i dva igrana filma, marketinških i političkih kampanja. Kao autor kamere i režija radio je šest dokumentarnih filmova koji su prikazivani u zemlji i inostranstvu. Član Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore postao je 1998. godine. Trenutno zaposlen na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore u zvanju vanrednog profesora za oblast film i mediji,filmska i tv kamera.

  View more Look less
 • Eroll Bilibani

  Eroll Bilibani producent, fotograf i komunikacioni menadžer – trenutno radi na poziciji izvršnog direktora najveće kulturne organizacije na Kosovu i jednog od najvećih dokumentrnih filmskih festivala u regiji. DokuFest je neprofitna organizacija koja organizuje Festival dokumentarnog i kratkog filma svakog avgusta u Prizrenu I glavni cilj je promocija kulture i umjetnosti kroz dokumentarni film i edukaciju. Posvećen je razvoju i promociji mladih filmskih umjetnika kroz ovaj program, kako bi stvaranje filmova bilo dostupno široj javnosti. Eroll je izvršni producent pobjedničkog filma 2017 BAFTA, kratkog filma “HOME”. U 2014 “New Europe 100,” inicijativa Google, Res Publica, Visegrad Fund and the Financial Times, Eroll je uvršten među 100 ljudi koji su inspirisali promjene u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

  View more Look less
 • Jelena Blažić

  Diplomirala je na filozofskom fakultetu, odsjek za film i pozorište , Univerziteta u Firenci. Prvo profesionalno iskustvo rada u medijima je stekla u privatnoj producentskoj kući u Rimu koja je proizvodila program za RAI, a nakon par godina se vratila za Beograd gdje je par godina radila u servisu produkcije na stranim produkcijama koje su se snimale u Srbiji i okolnim zemljama. Od 2013. godine radi u menadžmentu produkcija van Srbije. Od većih projekata izdvaja se igrana serija “Marko Polo”, rađena za Netflix, snimana u Maleziji, Kazakhstanu, Mađarskoj, Italiji, Slovačkoj i igrani film “Crazy Rich Asians”, romantična komedija za Warner Brothers  koja je ljeta 2018. godine bila nedjeljama najgledaniji film u svijetu. 2021.godine, kratkim igranim filmom “Drugačiji”, završava master studije kreativne produkcije na FEFA fakultetu, u Beogradu. Poslednje tri godine je vodila tim za planiranje i servis produkcija za Netflix, a od maja 2022. godine pridružuje se MBS Grupi, kompaniji koja je svjetski lider po broju filmskih/TV studija u svom portfoliju. Trenutno živi i radi u Londonu.

  View more Look less
 • Stanko Herceg

  Stanko Herceg hrvatski snimatelj i fotograf. Diplomirao je fotografiju na Primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, kao i kinematografiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Član je hrvatskog društva kinematografa i hrvatskog društva likovnih umjetnika. Predavač je na Arhitektonskom fakultetu, Dizajnerskoj školi, Akademiji dramskih umjetnosti, Univerziteta u Zagrebu. Fotografijom se bavi od svoje 11. godine. Živi u Zagrebu, Hrvatskoj.

  View more Look less
 • Ivan Blažev

  Ivan Blažev diplomirao je filmsku režiju i kameru na Bruklin koledžu (Njujork, SAD), završava master studije fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radi kao fotograf i režiser. Predavao je kurseve fotografije i video produkcije na nekoliko akademskih i alternativnih obrazovnih institucija. Svoje fotografske radove izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Makedoniji i širom svijeta. U 2008. godini njegov projekat “Macedonia Dreaming” bio je dio programa “Beyond Walls – Eastern Europe after 1989” na festivalu fotografije Noorderlicht, u Holandiji. U 2011. Učestvovao je u dijelu izložbe “ Fragments: Macedonian art scene 1991 – 2011” postavljene u Muzeju savremene umjetnosti u Skoplju. Blažev je objavio 6 fotografskih knjiga. Kao filmski umjetnik, režirao je dokumentarne i kratke filmove, reklame, korporativne i promotivne video projekte za razne klijente.

  View more Look less
 • Mladen Ivanović

  Mladen Ivanović je osnovne studije režije završio na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Master studije je upisao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Dokumentarni film u klasi profesora Gorana Devića. Prvijenac “Između rijeke i ljudi” je decembra 2015. bio pobjednički debitantski film na BaNFF (Balkan New Film Festival) koji se održao u Štokholmu, Švedska. Trenutno režira dugometražni dokumentarni film “Kontra admiral” o Krstu Đuroviću koji je u jugoslovenskom ratu stradao jer je odbio granatirati Dubrovnik. Podršku je dobio od Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio vizuelnog Centra, zajedno sa Artikulacija Produkcijom i Restart koprodukcijom iz Zagreba. Na poslednjoj DOKSrbija je osvojio nagradu kao najbolji projekat u razvoju. U fazi postprodukcije mu je film radnog naziva “Petrova Gora“ o jednom o najznačajnih modernističkih spomenika na prostoru bivše Jugoslavije koji je djelo Vojina Bakića. Film nastaje u produkciji Akademije Dramske Umetnosti u Zagrebu.

  View more Look less
 • Arnej Misirlić

  Arnej Misirlić direktor fotografije, režiser i fotograf. Osnivač “Komitet” produkcijske kuće, wedding photo i video studija “Šećerlama”. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, smjer komunikologija. Svoj put u svijet videografije i filma je gradio primarno kroz komercijalne projekte, prvashodno muzičke spotove i TV reklame, i kao fotograf na vjenčanjima. Bio je član žirija Sarajevo Photography festivala, kao i govornik na brojnim konferencijama Blenda, Nikon Dan… Dugogodišnji je saradnik muzičkih autora Jala Brat i Buba Corelli na njihovim muzičkim video spotovima, kao i sa mnogim drugim muzičkim autorima s područja Balkana. Potpisuje veliki broj TV reklama za klijente poput Galenike, Emmezete, Sberbanke, Omcafe, Plodine, NLB, Mercator, Idea, itd.

  View more Look less
 • Kosta Zhonga

  Kosta Zhonga diplomirao na Akademiji lijepih umjetnosti u Tirani, odsjek slikarstvo (grafika). Posjeduje umjetničko kulturni centar „MADI ART“, ustanova koja radi na umjetničkom vaspitanju djece i savremenog duha. Već dugi niz godina radi u televizijskoj industriji. Inicijator je Međunarodnog festivala kratkog filma “Dropull”, u Đirokasteru. Festival traje 3 večeri, tokom kojih se gledaju filmovi, koji su otvoreni za javnost. Takmičarskog je duha sa učešćem 20 filmova albanskih i grčkih reditelja. Posebna specijalnost su mu vještine prezentacije, crtanja, stop motiona, nastupa na televiziji i vođenjenje timova. Veliki profesionalac na razvoju slikarstva.

  View more Look less
 • Igor Majer

  Igor Majer fotografijom se bavi od studentskih dana, pojavom entry-level DSLR foto aparata. Najviše ga inspiriše pejzažna i makro fotografija. Pojavom full frame senzora i mogućnošću kreiranja video zapisa, počinje da kreira i prve komercijalne kratke video forme. Više puta je bio član žirija na foto konkursima, radio razna gostovanja, podcaste, foto safarije… Od 2014. se rekreativno bavi triatlonom, a od 2016. organizuje sportske događaje u Crnoj Gori. Prvi je Crnogorac koji je završio Ironman triatlon (3,8 km plivanja, 180 km biciklizima, 42 km trčanja), a jedini koji je završio ekstremni Ironman i dvostruki Ironman. Veliku pažnju posvećuje vizuelnom identitetu svojih trka, stoga je producirao veliki broj filmova različitih formi sa sportskom tematikom od kojih su neki prikazivani na javnom servisu.

  View more Look less